Medicina, farmacija

Šių metų biohakatonas – tramplinas sveiko senėjimo iššūkius sprendžiantiems inovacijų pionieriams

Kitą savaitgalį vyksiančio biohakatono „Sveikatos kodas 2021“ organizatoriai džiaugiasi subūrę mentorių komandą, kurioje bemaž visų inovacijų pionieriams aktualių sričių ekspertai. Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) primena, kad iki registracijos pabaigos liko vos 4 dienos. Dalyvauti kviečiami visi, norintys įdėti savo indėlį sprendžiant vieną opiausių šio dešimtmečio problemų, įdarbinti savo patirtį, užmegzti naujų pažinčių, sudominti investuotojus ir išgirsti inovatorių akiratį plečiančias Lietuvos ir užsienio mokslininkų paskaitas. 

„Šių metų biohakatono metu bus kuriami sprendimai itin aktualioms problemoms, kurios trukdo senėti sveikai. Kiekviena jame dalyvaujanti komanda yra inovacijų pionieriai, taigi, ir jų kelias visiškai naujas. Kad vystant idėją žinių ir patirties trūkumas nepakištų kojos, subūrėme įspūdingų kompetencijų mentorius. Tikimės, kad jų suteiktos konsultacijos padės dalyvių komandoms sužibėti finaliniame prisistatyme ekspertų komisijai, o po renginio vystomoms idėjoms virsti kūnu t.y. būti sėkmingai komercializuotoms“, sako renginį organizuojančio projekto „Gyvybės mokslų industrijos plėtros skatinimas“ vadovas Tomas Vitkauskas. 

Įdomu tai, kad nors kiekvienas mentoriausiantis ekspertas į sveiko senėjimo temą žvelgia per savo domėjimosi lauko prizmę, apibendrinus jų įvardijamas problemas turime tą patį ketvertuką: skaitmeninius sprendimus senatvinėms ligoms palengvinti; ankstyvą senatvinių ligų diagnostiką, telemedicinos sprendimus ir duomenų, padedančių nustatyti ligų tendencijas, apdorojimą; senyvo amžiaus žmonių sveikatą lemiančių gyvenimo įpročių formavimą ir motyvaciją pokyčiams bei individualizuotus sprendimus priežiūrai. 

Investuotojų susidomėjimo sulaukusio startuolio Ligence bendraįkūrėjas Dovydas Matuliauskas pastebi, kad visuomenės senėjimas kelia ir ekonominius, ir žmogiškųjų resursų trūkumo iššūkius: „Su šiandieninėmis prognozėmis, sveikatos apsaugos išlaidos ir sveikatos apsaugos specialistų darbo krūviai tik augs. Todėl tam, kad galėtume daugiau laiko leisti su pacientais, o ne pildydami dokumentus, mums ypač reikia sprendimų, galinčių automatizuoti nuobodžius, pasikartojančius procesus gydymo įstaigose“. 

Aktyviai dirbtinio intelekto technologija paremtą produktą echoskopijų automatizavimui vystančios įmonės atstovas patarimais apie inovatyvaus verslo kūrimą, medicinos produktų sertifikavimą, integraciją į gydymo įstaigas bei duomenų apsaugą pasidalins su visais, norinčiais sekti „Ligence“ pėdomis. 

VU Mokslo ir inovacijų departamento Inovacijų skyriaus atstovas Ramūnas Grigonis opiausiomis problemomis mato komorbidiškumą (gretutinį sergamumą), psichologines ir socialines vyresnio amžiaus žmonių problemas, jų užimtumą bei didėjančią sveikatos apsaugos sistemos apkrovą. 

Gyvybės mokslų technologijų perdavimo ir mokslo-verslo bendradarbiavimo srityje dirbantis inovacijų vadybininkas galės padėti šiais jam gerai žinomais klausimais. Be to, mentorius bus labai naudingas, jei dalyviams kils klausimų itin specifinėse neurofiziologijos ir biofizikos srityse. 

Kitas mentorius Valstybinio patologijos centro direktorius prof. Arvydas Laurinavičius biohakatono komandas konsultuos informacinių sistemų taikymo procesų inovacijoms, optimizavimui ir analitikai klausimais. Kalbėdamas apie spręstinas problemas, jis pirmiausia akcentuoja priemones oriai senatvei, kurių ypač trūksta Lietuvoje: pagalba buityje, judumas, nuotolinė sveikatos priežiūra, slauga, socializacija.  

Panašiai padėtį mato ir jo kolegė iš VU Medicinos fakulteto Mokslo, inovacijų ir doktorantūros skyriaus vadovė Laura Sabaliauskienė. Ji išskiria keturias itin reikalingų sprendimų kryptis: sveikatos priežiūros paslaugų užtikrinimą nuo miestų nutolusiose gyvenvietėse, slaugos inovacijas, palengvinančios ligonio priežiūrą / atsistatymą po ligos namuose, socialinės sveikatos inovacijas senyviems asmenims ir šių asmenų sveikatos rodiklių stebėseną. 

Mokslo vadybos, Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos ir antrinio sveikatos duomenų panaudojimo ekspertė L. Sabaliauskienė biohakatone „Sveikatos kodas 2021“ dirbsiantiems inovacijų pionieriams padės įvertinti idėjos aktualumą, galimus duomenų šaltinius ir bendradarbiavimo su gydymo įstaigomis galimybes. 

Registracija dalyviams iki rugsėjo 12 d. vyksta čia.

Projektas „Gyvybės mokslų industrijos plėtros skatinimas“ – iniciatyva, skatinanti gyvybės mokslų industrijos augimą Lietuvoje ir žinomumą tarptautiniu mastu. Ji apima visa spektrą MITA teikiamų paslaugų nuo konsultacijų dėl inovacijų paramos priemonių iki akceleravimo programų bei pagalbos pritraukiant investicijas.  

Pranešimą paskelbė: Karolina Urbonaitė, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra