Ligos,  Moterų ligos

DAUGIAVAISIS NĖŠTUMAS

Daugiavaisiu nėštumu vadinamas toks nėštumas, kai moters organizme auga du ar daugiau vaisių. Tokie nėštumai sudaro 0,7-1,6 proc. visų gimdymų. Dvynukai pasitaiko vienąkart iš 80, trynukai – vienąkart iš 6400, o ketvertukas – vienąkart iš 512000 gimdymų.
Ligos priežastys
Daugiavaisiam nėštumui įtakos turi paveldimumas. Dabar daugiavaisio nėštumo atvejų padaugėjo. Taip atsitiko todėl, kad gydant nevaisingumą, ovuliacija stimuliuojama vaistais, vienu metu kiaušidėse susiformuoja keli folikulai su kiaušialąstėmis, todėl apvaisinamos iškart kelios kiaušialąstės ir vystosi keli apvaisinti kiaušinėliai.
Taip gali atsitikti ilgesnį laiką vartojus geriamąsias kontraceptines tabletes ir bandant pastoti jau pirmą mėnesį nutraukus jų vartojimą.
Daugiavaisis nėštumas gali būti po dirbtinio apvaisinimo, kai mėgintuvėlyje apvaisinus kiaušialąstes į gimdą įsodinami 2-3-4 gemalai iš karto; dalis jų žūsta, tačiau kartais visi vaisiai sėkmingai vystosi iki gimimo. Dvynukai gali formuotis tiek iš dviejų vienu metu apvaisintų kiaušinėlių, tiek iš vieno, jei jis dalijasi netipiškai.

Kodėl iš vieno apvaisinto kiaušinėlio, jam netipiškai dalijantis, pradeda vystytis ne vienas, o du ar net trys vaisiai yra gamtos paslaptis. Mokslo yra gerai ištirta, kaip tai vyksta, bet niekas nežino – kodėl.

Simptomai
  • Didesnė gimda negu turėtų būti pagal nėštumo laiką
  • Didesnė pilvo apimtis negu turėtų būti pagal nėštumo laiką
  • Vaisiaus judesiai jaučiami tuo pačiu metu priešingose pilvo pusėse
  • Skirtingose pilvo vietose tuo pačiu metu išklausomi vaisių širdies tonai
  • Ligos eiga
    Daugiavaisio nėštumo metu moters organizmui tenka didesnis krūvis. Tik 15-30 proc. moterų nėštumo eiga būna normali, kitoms prisideda įvairių nėštumo ir gimdymo komplikacijų. Gimdos didumas ir nėščiosios pilvo apimtis neatitinka nėštumo laiko – jie yra didesni negu turėtų būti pagal nėštumo trukmę esant vienvaisiam nėštumui. Moteris tuo pačiu metu skirtingose vietose ir priešingose pilvo pusėse jaučia vaisių judesius.

    Apie 90proc. atvejų abu dvynukai guli gimdoje išilgai, 45 proc. – abu galvutėmis žemyn, 5 proc. – abu sėdynėlėmis žemyn ir 40 proc. – vieno pirmeiga galvinė, kito – sėdyninė. Labai retai (0,5 proc.) abu dvynukai guli skersai, 5,5 proc. atvejų – vienas skersai, kitas – išilgai. Trynukų ar ketvertuko atveju vaisių padėtis gimdoje yra įvairi. 15-20 proc. nėščiųjų ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu atsiranda kraujingų išskyrų iš lytinių takų dėl žuvusio vieno iš embrionų. Diagnozuoti šią patologiją galima ultragarsu. Jeigu nors vienas vaisius lieka gyvas, nėštumas tęsiamas.

    Vieną kiaušialąstę visada apvaisina tik vienas spermatozoidas; dvi kiaušialąstes apvaisina du atskiri tos pačios spermos spermatozoidai.

  • Dvynukai iš dviejų apvaisintų kiaušinėlių visuomet turi atskiras placentas, nors placentos kartais yra labai susiglaudusios, greta, atskiras vaisiaus vandenų pūsles ir atskirus vandenų pūslės dangalus. Vaisiai formuojasi savarankiškai. Tokie dvynukai gali būti vienos arba skirtingų lyčių, jų kraujo grupės vienodos arba skirtingos (nors jie to paties tėvo) , nebūtinai panašūs kaip du vandens lašai (panašumas kaip tarp kitų brolių ir seserų) . Dvynukai iš dviejų apvaisintų kiaušinėlių sudaro du trečdalius visų dvynių, pasitaiko dažniau.
  • Atvejai, kai dvynukai formuojasi iš vieno apvaisinto kiaušinėlio, yra retesni. Tokie dvynukai sudaro vieną trečdalį visų dvynių. Dvynukai iš vieno apvaisinto kiaušinėlio yra vienos lyties, panašūs kaip du vandens lašai, yra tos pačios kraujo grupės. Per pirmąsias dvi savaites po apvaisinimo apvaisintas kiaušinėlis pasidalija į dvi genetiškai identiškas simetrines dalis. Kai apvaisintas kiaušinėlis pasidalija apie 5-7 parą po apvaisinimo, dvynukai turi vieną placentą, bet atskiras vaisiaus vandenų pūsles. Jei apvaisintas kiaušinėlis pasidalija į dvi dalis praėjus 7 paroms po apvaisinimo, dvynukai turi vieną placentą ir vieną vaisiaus vandenų pūslę. Jei apvaisintas kiaušinėlis pasidalija po 13 parų, dvynukai dažnai visiškai neatsidalija ir vaisiai lieka suaugę įvairiomis kūno dalimis. Tai vadinamieji Siamo dvyniai.
  • Trynukai gali būti tiek vienos lyties, tiek atskirų lyčių, panašūs ir nepanašūs. Šiuo atveju vaisiai gali vystytis iš trijų atskirų apvaisintų kiaušinėlių arba visi trys iš vieno apvaisinto kiaušinėlio arba vienas vaisius iš vieno apvaisinto kiaušinėlio, o kiti du – iš kito apvaisinto kiaušinėlio.

    Toks nėštumas turi būti itin įdėmiai prižiūrimas ir sekamas gydytojų. Daugiavaisio nėštumo metu gresia persileidimas ir priešlaikinis gimdymas, moterys dažniausiai neišnešioja iki gimdymo termino. Todėl, siekiant išvengti komplikacijų, 38-40 nėštumo savaitę moterys planine tvarka guldomos į ligoninę ir nėštumas užbaigiamas.

  • Komplikacijos
    Daugiavaisio nėštumo ir gimdymo komplikacijos yra įvairios: priešlaikinis gimdymas (iki 50 proc. atvejų) , nėščiųjų mažakraujystė, nėštumo hipertenzinės būklės (aukštas arterinis kraujospūdis, pabrinkimai, baltymo atsiradimas šlapime) , netaisyklingos vaisių pirmeigos ir padėtys gimdoje, priešlaikinis vaisiaus vandenų nutekėjimas, gimdymo veiklos silpnumas, užtrukęs gimdymas, priešlaikinis placentos atsiskyrimas (ypač užgimus pirmajam vaisiui) , visų vaisių augimo atsilikimas (hipotrofija) arba netolygi vaisių raida, įgimti sklaidos trūkumai ir anomalijos, vaisių deguonies stygius (hipoksija) , gimdos hipotonija (pertempta nėštumo metu gimda po gimdymo nesugeba susitraukti ir iš jos kraujuoja) , gimdos nesugebėjimas susitraukti, lėtesnis grįžimas iki normos dydžio pogimdyminiame laikotarpyje, pogimdyminės infekcijos, didelis naujagimių mirtingumas (4-5 kartus didesnis negu vienvaisio nėštumo atveju, ypač tų dvynių, kurie vystosi iš vieno kiaušinėlio, turi vieną placentą ir vieną vaisiaus vandenų pūslę) , gimdymas dažniau užbaigiamas įvairiomis operacijomis.

  • Apvaisintam kiaušinėliui nevisiškai pasidalijus, gimsta Siamo dvyniai, suaugę viršugalviais, kaktomis, pakaušiais, krūtinėmis, sėdmenimis, pilvukais. Tokie dvyniai gali gimti tik vienu keliu – atliekant Cezario pjūvio operaciją. Kad jie gyventų, tokiems naujagimiams vėliau būtina atlikti Siamo dvynių atidalinimo operaciją.
  • Kai placentinė kraujotaka būna asimetrinė ir vaisiams tenka skirtingas deguonies bei maisto medžiagų kiekis, dvynukai auga atskirai, bet skirtingu greičiu: vienas gali vystytis normaliai, o kito augimas gali atsilikti, jis gali turėti apsigimimų, žūti.
  • Gimdymo metu galima sunki komplikacija – dviejų stambių vaisių kūnų dalių sukibimas. Tokia komplikacija šiais laikais reta, nes yra laiku nustatoma, atliekama Cezario pjūvio operacija, ir abu dvynukai gimsta gyvi.
  • Tyrimai
    Čiuopiant nustatoma, kad gimdos didumas neatitinka nėštumo trukmės (ypač sparčiai gimda didėja po 14-16 nėštumo savaitės) , išmatuojamas didesnis negu turėtų būti gimdos dugno aukštis ir labai padidėjusi pilvo apimtis ties bamba (nėštumo pabaigoje – 110 cm ir daugiau) . Gimdos forma būna kitokia negu esant vienvaisiam nėštumui, ne išilgo vertikalaus ovalo formos, o daugiau platėjanti į šonus, širdelės, balno formos. Per priekinę pilvo sieną apčiuopiamos trys ir daugiau stambios vaisių dalys, skirtingose vietose išklausomi dviejų vaisių skirtingo dažnio širdies tonai (skirtumas didesnis kaip 10 trinksnių per minutę) . Visų vaisių širdies veiklos kreivės užrašomos kardiomonitoriumi, pridėjus daviklį skirtingose nėščiosios pilvo vietose, ir palyginamos tarpusavyje. Patikimiausiai daugiavaisį nėštumą galima nustatyti ultragarsu (nuo 6 nėštumo savaitės) , vėliau juo galima stebėti, kaip vaisiai auga.
    Gydymas
    Svarbu kuo ankščiau diagnozuoti daugiavaisį nėštumą ir atidžiai stebėti nėščiąją. Ji turi pakankamai ilsėtis, išsimiegoti, vengti stresų, nervinės įtampos, sunkaus fizinio darbo, tinkamai maitintis (valgyti daugiau mėsos, pieno produktų, vaisių ir daržovių, kasdien gauti pakankamai vitaminų ir mikroelementų (ypač vitamino C, kalcio ir geležies) .

  • Jei gimdos tonusas padidėjęs, nuo 20 nėštumo savaitės skiriami 2-4 savaičių trukmės profilaktiniai gydymo kursai su 1-2 savaičių pertrauka gimdos tonusą atpalaiduojančiais vaistais.
  • Jei yra ryškesnių priešlaikinio gimdymo požymių, taikoma Magnio sulfato tirpalo arba selektyvaus β2-adrenomimetiko Hexoprenalini sulfas lašinė infuzija į veną ligoninėje.
  • Dėl dažnai pasitaikančios nėščiųjų mažakraujystės, nuo 16-20 nėštumo savaitės rekomenduojama profilaktiškai vartoti geležies preparatus.
    Ginekologas, atlikdamas tyrimą per makštį, reguliariai tikrina nėščiosios gimdos kaklelio būklę, kad laiku būtų diagnozuotas gimdos kaklelio nepakankamumas arba gresiantis priešlaikinis gimdymas.
  • Prasidėjus gimdymui, gimdymo veiklos silpnumas koreguojamas nedidelėmis gimdymą skatinančių vaistų dozėmis. Skatinama labai atsargiai, atsižvelgiant į sąrėmių stiprumą, nes pertempta gimda gali plyšti.
  • Gimdymas nuskausminamas opioidinių receptorių agonistų injekcijomis į veną ar į raumenis, spazmolitikais, epidurine nejautra.
  • Užgimus pirmajam vaisiui, tuoj pat perspaudžiama jo virkštelė, gimdyvė ištiriama per makštį, nustatoma antrojo vaisiaus padėtis, jo pirmaujanti dalis. Jeigu antrasis vaisius guli išilgai, praplėšiama jo vaisiaus vandenų pūslė, nuleidžiami vandenys, kad prieš laiką neatsiskirtų placenta; nuleisti vaisiaus vandenys skatina gimdą susitraukinėti. Jeigu antrasis vaisius guli skersai, tai jis gimdoje paverčiamas ir ištraukiamas už kojų. Jeigu vaisiaus apgręžti nepavyksta, atliekama Cezario pjūvio operacija antram vaisiui išgelbėti. Stengiamasi, kad antrasis ar trečiasis vaisius gimtų kuo greičiau, geriausia – per 10 min. po pirmojo vaisiaus gimimo. Tai sumažina gimdymo komplikacijų ir naujagimių mirtingumo riziką. Per visą gimdymo laikotarpį kardiomonitoriumi stebima vaisių būklė – rašomos jų širdies veiklą atspindinčios kreivės. Visuomet naujagimiams ir motinai geriau, jei gimdymas vyksta natūraliu būdu, tačiau kai kuriais atvejais to padaryti neįmanoma ir gimdymas užbaigiamas Cezario pjūvio operacija.
  • Cezario pjūvio operacija atliekama tada, kai pirmojo vaisiaus pirmeiga sėdyninė, o antrojo – galvinė (norint išvengti „susirakinimo” galvutėmis gimdymo metu) , kai abu vaisiai gimdoje guli skersai, kai gimdymo veikla silpna ir nesustiprinama medikamentais, kai vaisiai jaučia ūmų deguonies stygių, kai auga trynukai ar ketvertukas.
  • Patarimai
    Nėra tokių patarimų medicinoje, kurie padėtų moteriai susilaukti tik vieno arba dviejų, trijų, keturių naujagimių. To neįmanoma numatyti, koreguoti, išvengti ar keisti. Tai yra gamtos paslaptis ir gamtos dovana. Jei gydytojas nustatė, kad esate nėščia ir jūsų yra ne du, o trys, keturi ar dar daugiau – nenusigąskite. Tiesiog jums pasisekė labiau negu kitoms moterims. Gyvename tokiame amžiuje, kai gydytojai moka ir išmano kaip tinkamai prižiūrėti tokius nėštumus ir saugiai priimti tokius gimdymus.
    Profilaktika
    Nėščiosios turi ypatingai saugotis kritiniais nėštumo nutrūkimo momentais (20-21, 26-28, 32-34 nėštumo savaitę) , viso nėštumo metu reguliariai tikrintis pas gydytoją akušerį – ginekologą, laiku atlikti visus paskirtus tyrimus ir vartoti jo nurodytą gydymą, nerūkyti, neturėti kontakto su kenksmingomis cheminėmis medžiagomis. Ji turi kasdien sekti vaisiaus judesius, o jiems susilpnėjus ar išnykus, tučtuojau kreiptis pas gydytoją (tai pirmasis signalas, jog kažkas su vaisiais yra negerai) , tinkamai maitintis, vengti stresų ir svarbiausia – džiaugtis savo tikrai nepaprastu nėštumu. Tik pagalvokite: nėštumas – vienas, gimdymas – vienas, o vaikai – keli!