Ligos,  Vaikų ligos

EPIGLOTITAS

Epiglotitas (antgerklio uždegimas) – tai ūmus bakterijų sukeltas antgerklio bei jį supančių audinių uždegimas, galintis sutrikdyti oro patekimą į kvėpavimo takus, esančius žemiau antgerklio.
Ligos priežastys
80% atveju šią ligą sukelia bakterija, vadinama Haemophylus influenza, rečiau streptokokai ar stafilokokai. Vaikai paprastai užsikrečia oro-lašeliniu būdu (sergantys, kvėpuodami ar čiaudėdami, kosėdami, kartu su iškvėpiamu oru ir skysčio lašeliais, iškvepia ir bakterijas, o sveikas vaikas, jų įkvėpęs, gali užsikrėsti ir susirgti) .
Dėl bakterijų sukelto uždegimo, antgerklis ir aplinkiniai audiniai paburksta, uždarydami įėjimą į kvėpavimo takus. Esant stipriam uždegimui, atsiradusios gleivės ir pūliai gali išprovokuoti gerklų raumenų susitraukimą (spazmą) , o tai dar labiau trukdo orui patekti į plaučius.
Paprastai serga 2-7 metų vaikai, kiek dažniau liga pasitaiko berniukams.
Simptomai
  • Karščiavimas
  • Gerklės skausmas
  • Seilėtekis
  • Rijimo sutrikimai
  • Nenatūralios pozos
  • Apsunkintas kvėpavimas
  • Odos pamėlynavimas
  • Ligos eiga
    Vaikai dažniausiai suserga labai ūmiai: staiga pakyla aukšta temperatūra, atsiranda labai stiprus gerklės skausmas, vaikai dėl jo net negali nuryti seilių. Sloga ar kosulys šitai ligai nebūdingi, o jei ir būna, tai išreikšti labai silpnai. Dėl aukštos temperatūros ir skausmo vaikai atsisako valgyti ir gerti. Kai pasunkėja kvėpavimas, vaikas atsisako gulėti, sėdi išsižiojęs ir palinkęs į priekį, nes taip lengviau kvėpuoti.
    Šios ligos pradžia staigi ir būklė blogėja gana greitai, kyla temperatūra, didėja organizmo intoksikacija (bloga savijauta, atsirandanti dėl bakterijų išskiriamų toksinių produktų) . Greitai progresuoja kvėpavimo nepakankamumas, pasidaro sunku ir įkvėpti, ir iškvėpti. Aplink lūpas oda įgauna melsvą atspalvį, vėliau gali pasidaryti melsvesnė viso kūno oda. Vaikui reikalinga skubi gydytojo pagalba.

    Komplikacijos
    Padidėjęs antgerklis ir prisidėjęs gerklų spazmas gali visiškai uždaryti įėjimą į kvėpavimo takus, dėl to vaikas, nesuteikus būtinosios pagalbos, gali uždusti. Neretai dėl padidėjusio antgerklio vaikui tenka įkišti vamzdelį į kvėpavimo takus (intubuoti) ir prijungti prie dirbtinio kvėpavimo aparato.

    Tyrimai
    Ūminis epiglotitas įtariamas įvertinus vaiko amžių, bendrą būklę ir atsiradusius simptomus. Ligoninėje specialiu aparatu apžiūrimas antgerklis (jis būna labai padidėjęs, vyšninės spalvos) . Kraujo tyrime randamas leukocitų skaičiaus padidėjimas, pagreitėjęs eritrocitų nusėdimo greitis (ENG) .
    Atlikus kaklo rentgenogramą (vaizdas iš šono) , matomas padidėjęs antgerklis, uždarantis įėjimą į kvėpavimo takus.
    Gydymas
    Serganti vaiką būtina paguldyti į ligoninę. Vežant į ligoninę, vaikui uždedama deguonies kaukė. Jei būklė blogėja – intubuojama. Vamzdelis iš kvėpavimo takų ištraukiamas kai temperatūra pasidaro mažesnė nei 37,50C, vaikas gali laisvai nuryti seiles (paprastai tai būna po 36-72 valandų) .
    Būtinas gydymas antibakteriniais preparatais: pusiau sintetiniai penicilino grupės preparatai, cefalosporinai, vėliau koreguojama pagal bakterijų jautrumą.
    Jei vaiko temperatūra labai aukšta (virš 38,50C) , karščiavimas mažinamas temperatūrą mažinančiais vaistais. Jei vaikas gali gerti – jam duodama gerti daug arbatos, kitų skysčių, jei gerti negali – skysčiai lašinami į veną.
    Patarimai
    Jei Jūsų vaikas susirgo, jo temperatūra aukšta, jam labai skauda gerklę, būtinai pasitarkite su gydytoju dėl jo gydymo ir priežiūros.
    Vaiko būklei greit blogėjant, atsiradus melsvam odos atspalviui, reikia kviesti greitąją medicinos pagalbą.
    Jei paskirtas antibakterinis gydymas, negalima keisti dozės ar nutraukti preparato vartojimo be gydytojo žinios, nes infekcija gali būti nepilnai išdygyta ir greit pasikartoti, be to dėl per mažų antibakterinių vaistų dozių bakterijos pasidaro šiems vaistams atsparios ir gydymas pasidaro mažai efektyvus.
    Sergančiam vaikui duokite gerti daug skysčių, tai padeda pašalinti iš organizmo bakterijų toksinus. Atminkite, karščiuojantis vaikas ir taip netenka daug skysčių prakaituodamas.
    Profilaktika
    Vengti kontaktų su sergančiais vaikais.
    Užsienio šalyse vaikai skiepijami vakcina prieš Haemophylus influenza, Lietuvoje taip pat yra tokia galimybė (dėl to pasitarkite su savo šeimos gydytoju ar pediatru) .