Inkstų ir šlapimo sistemos organų ligos,  Ligos

ŪMUS NEFRITAS

Ūmus intersticinis nefritas – tai ūmus inkstų kanalėlių ir intersticinio audinio (audinys tarp kanalėlių) uždegimas.

Ligos priežastys
Daugelis veiksnių ir ligų gali sukelti inkstų intersticinio audinio bei kanalėlių pažeidimą. Vaikams dažniausiai ūmų intersticinį nefritą sukelia sisteminė bakterinė infekcija. Tai gali būti difterija, bruceliozė, streptokokinė infekcija, toksoplazmozė, mikoplazminė infekcija ir kitos. Ūmaus uždegimo priežastimi gali būti ir virusai: citomegalo, hanta, epšteinbaro virusai.
Suaugusiems dažniausia ūmaus intersticinio nefrito priežastis yra šalutinis medikamentų poveikis. Daugelis medikamentų gali sukelti inkstų pakenkimą, tačiau dažniausiai tai antibiotikai (meticilinas, ampicilinas, cefalosporinai, rifampicinas) , nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, diuretikai (tiazidiniai, kilpiniai) , alopurinolis, cimetidinas.
30% atvejų ligą sukėlęs veiksnys visai nenustatomas.
Kaip liga išsivysto, nėra visiškai aišku. Manoma, kad svarbiausi yra imuniniai veiksniai, panašūs į alerginę reakciją. Uždegimas yra lydimas intersticinio audinio pabrinkimo, todėl yra spaudžiami kanalėliai, kraujagyslės, sutrinka glomerulų, viso inksto kraujotaka, ima vystytis ūmus inkstų funkcijos nepakankamumas (žr. ūmus inkstų funkcijos nepakankamumas) .

Simptomai
  • Karščiavimas
  • Sąnarių skausmas
  • Odos bėrimas
  • Juosmens skausmas
  • Sumažėjęs šlapimo kiekis
  • Didelis šlapimo kiekis
  • Visiškas šlapimo nebuvimas
  • Aukštas kraujo spaudimas
  • Tinimai
  • Dideli, išburkę inkstai
  • Ligos eiga
    Ligos pasireiškimas labai įvairus – nuo visiško simptomų nebuvimo, iki ūmaus inkstų funkcijos nepakankamumo.
    Ligoniai gali karščiuoti, jiems skauda sąnarius, odoje stebimas bėrimas. Ligonius vargina stiprūs abipusiai, labai retai vienpusiai, juosmens skausmai. Sutrenkimas juosmenyje tokiems ligoniams labai skausmingas. Ligoniams sumažėja šlapimo (oligurija) ar jo būna labai daug (poliurija) . Rečiau visai susilaiko šlapimas (anurija) . Atsiranda tinimai, gali pakilti kraujo spaudimas.
    Kraujyje padidėja kreatinino, šlapalo, kurie rodo pablogėjusią inkstų funkciją, padaugėja eozinofilų (kraujo ląstelių, kurių padaugėja alergijos metu) , imunoglobulino E, kuris taip pat yra alergijos požymis. Šlapime randama leukocitų, eritrocitų, leukocitinių cilindrų, baltymo. Tiriant echoskopu inkstai dideli, išburkę.
    Liga prasideda staiga. Dažniausiai po kelių dienų ar savaičių nuo medikamentų vartojimo pradžios. Medikamento dozė nėra svarbi, nes tai alerginė reakcija. Nutraukus medikamentų vartojimą ir tinkamai gydant, ligoniai dažniausiai greitai pasveiksta. Į lėtinį intersticinį nefritą liga pereina retai.
    Komplikacijos
    Ūmus intersticinis nefritas gali komplikuotis ūmiu inkstų funkcijos nepakankamumu (žr. ūmus inkstų funkcijos nepakankamumas) .

    Tyrimai
    Įtarti ūmų intersticinį nefritą galima išklausinėjus ligonį apie medikamentų vartojimą, infekcijos buvimą, apžiūrėjus ligonį
    Atliekamas kraujo tyrimas, kur randamas padidėjęs eozinofilų kiekis, išaugusi kreatinino, šlapalo koncentracija.
    Šlapime randami eritrocitai, leukocitai, padidėjęs baltymo kiekis.
    Visiems ligoniams atliekama inkstų echoskopija. Inkstai būna padidėję, išburkę.
    Būklei negerėjant, gali tekti atlikti inkstų biopsiją.
    Gydymas
    Svarbu, kad ligonis laiku kreiptųsi į gydytoją ir būtų pradėtas gydyti. Galimos grėsmingos gyvybei komplikacijos, todėl nereikėtų gydytis patiems.
    Jei ligą sukėlė infekcija, taikomas infekcijos gydymas.
    Jei galima intersticinio nefrito priežastis yra medikamentai, svarbu nutraukti jų vartojimą.
    Ligoniams labai svarbu riboti druską, skysčius. Ligoniai turi būti sveriami kiekvieną dieną, sekamas šlapimo kiekis.
    Esant dideliems skausmams, skiriami skausmą mažinantys medikamentais. Reikia vengti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (diklofenakas, voltarenas ir kitų) , nes jie gali sukelti intersticinį nefritą.
    Esant nepakankamam šlapimo kiekiui, skiriami šlapimą varantys medikamentai (furozemidas, torazemidas) .
    Esant užsitęsusiam intersticiniam nefritui, gali būti skiriamas trumpas prednizolono kursas.
    Sunkiais atvejais tenka taikyti dializes (žr. dializė) .

    Patarimai
    Ligoniams ribojama valgomoji druska, skysčiai skiriami pagal šlapimo kiekį, reikėtų vengti daug kalio turinčių produktų (bananų ir kitų vaisių, razinų, vaisių sulčių) . Ligonių būklė ligos pradžioje būna sunki, jie dažniausiai gydomi ligoninėje, ligos pradžioje rekomenduojamas lovos režimas.
    Profilaktika
    Jei ligoniui buvo išsivystęs intersticinis nefritas ir buvo nustatytas jį sukėlęs medikamentas, vaisto reikėtų atsisakyti, kad liga nesikartotų.