Ligos,  Virškinimo organų ligos

APENDICITAS

Apendicitas – tai ūminis (rečiau – lėtinis) kirmėlinės ataugos uždegimas. Tai viena dažniausių chirurginių ligų.
Ligos priežastys
Kirmėlinė atauga (apendiksas) yra nedidelė ataugėlė, atsišakojanti nuo riestinės žarnos (t.y. nuo pradinės storosios žarnos dalies) ir lokalizuota dešinėje apatinėje pilvo dalyje. Kodėl išsivysto šios ataugos uždegimas nėra visai aišku. Manoma, kad uždegimą gali išprovokuoti kirmėlinės ataugos spindžio užsikimšimas (dėl svetimkūnių, parazitų, jauniems žmonėms – dažnai dėl limfinio audinio išvešėjimo, ir kt.) . Kirmėlinėje ataugoje, kaip ir visoje storojoje žarnoje, visada yra bakterijų. Užsikimšus ataugos spindžiui, šios bakterijos pradeda intensyviau daugintis, sukeldamos uždegimą. Taip pat uždegimas gali atsirasti ir dėl kokių nors priežasčių sutrikus kirmėlinės ataugos kraujotakai.
Simptomai
  • Pilvo skausmas
  • Pykinimas
  • Vėmimas
  • Karščiavimas
  • Dažnesnis pulsas
  • Virškinimo pakitimai
  • Apetito stoka
  • Ligos eiga
    Ūminiam apendicitui būdinga staigi pradžia, pilvo skausmas, kuris iš pradžių dažnai jaučiamas viršutinėje pilvo dalyje, o po 2-4 valandų nusileidžia žemyn ir lokalizuojasi dešinėje klubinėje srityje, pykinimas, neretai ir vėmimas, karščiavimas, padažnėjęs pulsas, kartais būna viduriavimas arba vidurių užkietėjimas. Apendicito simptomai išryškėja greitai, dažniausiai veinos paros bėgyje. Laiku atlikus operaciją, greitai (per kelias dienas) pasveikstama. Jei laiku (t.y. kol uždegimas apėmęs tik kirmėlinę ataugą ir neįtraukęs pilvaplėvės, kol nėra prakiurimo ar pūlinio) neoperuojama, greitai vystosi komplikacijos, kurios gali būti pavojingos gyvybei.
    Apendicito klinika gali būti ir netipinė, pvz. seniems žmonėms simptomai dažnai būna mažiau išreikšti, ligos eiga vangesnė. Jei kirmėlinės ataugos padėtis netipiška (pvz. užsisukusi už storosios žarnos ar pakilusi aukštyn link kepenų, ir pan.) , skausmas bus jaučiamas ne dešinėje apatinėje pilvo dalyje, o kitoje vietoje. Lėtiniam apendicitui būdingi pasikartojantys panašūs, tik mažiau išreikšti simptomai.

    Komplikacijos
    Jei uždelsiama kreiptis į gydytoją, kirmėlinės ataugos uždegimas progresuoja ir atsiranda komplikacijos: uždegimo vietoje gali susidaryti pūlinys, kirmėlinė atauga gali prakiurti ir sukelti pilvaplėvės uždegimą (peritonitą) .

    Tyrimai
    Apčiuopdamas pilvą gydytojas nustato skausmingumą dešinėje klubinėje srityje (jei į uždegimą įtraukiama ir pilvaplėvė, atsiranda pilvaplėvės dirginimo simptomai – įtempti tos srities raumenys, didelis skausmingumas) . Kraujo tyrime randamas padidėjęs leukocitų skaičius, echoskopijos metu galima pamatyti sustorėjusią, uždegimišką kirmėlinę ataugą ar pūlinį. Jei įtariamas lėtinis uždegimas, atliekamas rentgenologinis žarnyno tyrimas (ileocekografija) – ieškoma pakitimų kirmėlinės ataugos srityje. Dažnai apendicitą sunku atskirti nuo kitų pilvo organų ligų (skrandžio, tulžies pūslės, kasos uždegimo, opos prakiurimo, kiaušidės cistos apsisukimo, šlapimo organų uždegimo ir kt.) , todėl gali būti atliekami papildomi tyrimai šių ligų paneigimui.
    Gydymas
    Apendicito gydymas yra tik operacinis – šalinama uždegiminė kirmėlinė atauga. Geriausi rezultatai gaunami, kai kirmėlinė atauga pašalinama per 24 valandas nuo simptomų atsiradimo. Jei į gydytoją kreipiamasi per pirmas valandas, kol dar nėra tipiškų simptomų, ligonis gali būti paliekamas stebėjimui, ir tik išryškėjus būdingai klinikai operuojama. Taip pat skiriami antibiotikai, lašinės skysčių infuzijos (jei uždegimas sunkesnis) . Esant lėtiniam apendicitui, atliekama planinė operacija.

    Patarimai
    Jei atsirado stiprus skausmas dešinėje klubinėje srityje, nelaukite, kol savijauta pagerės ar pablogės – nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Tegu jis nustato, kuo jūs sergate (kadangi apendicitą reikia mokėti atskirti nuo daugelio kitų pilvo organų ligų) . Be to, reikia nepamiršti, kad gali būti ir netipiška apendicito klinika, dažniausiai – senyviems žmonėms, nėščioms moterims, esant atipinei kirmėlinės ataugos padėčiai. Todėl net jei ir nelabai intensyvus pilvo skausmas, bet savijauta blogėja, reiktų pasikonsultuoti su gydytoju. Nepatartina ant skaudamos srities dėti šildomųjų kompresų, labiau tinka šaltis.
    Pašalinus kirmėlinę ataugą, dietos, gyvenimo įpročių koreguoti nereikia.
    Profilaktika
    Nėra.